Thursday 5 January 2017

15 Jenis Makanan Sihat Untuk Pesakit Buah Pinggang

...

15 Jenis Makanan Sihat Untuk Pesakit Buah Pinggang

Jika anda sedang menjalani dialisis atau mempunyai penyakit buah pinggang yang kronik, anda akan gembira mengetahui bahawa terdapat banyak makanan yang berkhasiat dan mengandungi antioksida untuk kesihatan buah pinggang. Pesakit buah pinggang yang mengalami keradangan mempunyai risiko yang lebih tinggi daripada penyakit kardiovaskular berbanding tanpa masalah buah pinggang.Jika anda mempunyai penyakit buah pinggang, anda harus berunding dengan pakar diet khas untuk buah pinggang dan mengikuti diet yang sesuai. Pelan makananan yang sesuai boleh membantu anda meningkatkan pengambilan nutrien dan antioksida.


12 Makanan Yang Membantu Mengawal Paras Gula di dalam Darah untuk Diabetes



1. Bawang Putih :

Bawang putih mengandungi allicin dan flavonoid yang membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan memberikan perlindungan imuniti badan.
Bergabung dengan Vitamin B1 (Thiamin) ia membantu pankreas merembeskan insulin dengan baik di dalam badan.





2.Ikan Salmon :

Ikan salmon kaya dengan Omega 3 yang membantu menurunkan paras gula di dalam darah dengan meningkatkan sensitiviti badan terhadap
tindakan insulin.


3.Lemon:

Lemon mengandungi kandungan Vitamin C yang tinggi dan membantu merendahkan skala glisemik di dalam darah.





4.Avocado

Avocado mengandungi lemak buah-buahan yang meningkatkan sensitiviti badan terhadap insulin. Pesakit diabetes dicadangkan mengambil 45-60 gram avocado untuk setiap hidangan untuk membantu menurunkan paras gula dalam darah.



5.Kekacang

Kekacang seperti seperti badam, cashews,walnut dan kacangtanah membantu badan meningkatkan kerintangan ke atas insulin.


6. Kulit Kayu Manis

Kulit kayu manis kaya dengan antioksidan, boleh dikisar untuk
dijadikan rempah masakan mahupun dimasukkan sedikit ke dalam air
untuk diminum.



7.Bijirin Oat :

Oat mengandungi serat beta-glucan yang membantu merendahkan gula dalam darah dan membantu mereka yang ingin kurus.





8.Ubi Keledek :
Ubi keledek dipercayai mengandungi antioksidan dan vitamin B6 yang tinggi yang bagus untuk kesihatan.
Mengandungi serat yang tinggi berbanding ubi kentang yang lain, ia juga mempunyai nilai glisemik yang rendah.
Ubi keledek mempunyai kesan positif terhadap kerintangan badan terhadap insulin.



9.Peria :

Nutrisi phytokimia di dalam sayur peria yang pahit membantu badan menurunkan paras gula dalam badan.



10.Epal :

Kajian mengatakan dengan memakan 2 biji epal sehari dapat
mengurangkan risiko diabetes jenis kedua dan menurunkan paras gula
di dalam darah.



11.Teh Hijau :

Teh hijau mengandungi antioksidan tinggi yang sangat bagus untuk kesihatan. Teh hijau menjadi amalan masyarakat Cina dan Jepun dalam menurunkan kadar gula di dalam darah dan mengelakkan diabetes.


12. Soya :
Soya dicadangakan oleh para doktor sebagai diet yang dapat
mengurangkan paras gula dalam darah kerana ia mengandungi protein
yang lengkap tanpa kolesterol dan kurang lemak. Soya dapat
mengurangkan risiko diabetes jenis kedua.

Sumber:http://adf.ly/1iuS1n

Tip Diet Permulaan Untuk Pesakit Hemodialisis-Buah Pinggang


EmoticonEmoticon

Blog Archive